Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Prin OUG 115/2023 s-a prelungit masura prin care in cazul salariatilor angajati cu salariul minim se acorda scutire de taxe pentru o suma de 200 lei, pana la data de 31 decembrie 2024.
Conditii pentru scutirea de taxe a sumei de 200 lei
Incepand cu 1 ianuarie 2024 in cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă:
– încadrați cu normă întreagă
-la locul unde se află funcția de bază
NU se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, în baza aceluiași contract individual de muncă, pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.000 lei inclusiv.
Important!
Condiția prevăzută la lit. a) nu se consideră a fi îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 31 decembrie 2024, este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri.
Prevederi tehnice
Suma de 200 de lei se diminuează în funcție de:
a) perioada din lună în care salariul de bază/solda lunară din contractul individual de muncă sau raportul de serviciu, după caz, sunt menținute la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului;
b) data de la care angajații noi sunt încadrați în muncă la un nivel al salariului/soldei lunare, după caz, egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată;
c) fracția din lună pentru care se determină veniturile din salarii și asimilate salariilor;
d) data de la care încetează contractul individual de muncă/raportul de serviciu, după caz.
Citeste si: Sinteza noutati fiscale 2024 aduse de OUG 115/2023
Comanda aici: NOUTATI FISCALE 2024

Multi salariati la 1ianuarie vor împlini cei doi ani dupa care nu vor mai putea ramâne la salariul minim . Daca salariul negociat va creste cu 1 leu , acesta nu va mai fi salariu minim iar salariatii vor pierde facilitatea de niempozitare a celor 200 lei. Asta înseamna ca venitul net li se va diminua cu 83 lei . Nu stiu ce va iesi. Patronii vor fi reticenti sa creasca salariul de baza cu 150 lei asa încât sa nu diminueze netul. Daca nu vor face asa, salariatii … nu stiu ce vor face .